Det krävs inte så mycket för att just ert café ska bli tillgängligt. Men det är mycket uppskattat av gluten- och laktosintoleranta.
Det handlar om
– vetskap hos personalen om utbudet av gluten- och laktosfritt
– tillgänglig innehållsförteckning och skyltar/information på menyn om vad som är gluten- och laktosfritt
– utbud av fikabröd och bröd som är gluten- och laktosfritt
– utbud av laktosfri mjölk
De caféer som är tillgängliga för gluten- och laktosintoleranta enligt ovan tilldelas SCUF:s diplom.
Tips och råd:
– det går bra att ha fikabröd och bröd i frysen för att tina upp
– ge din personal grundläggande kunskap om gluten- och laktosintolerans (läs mer om det på vår hemsida). Det ökar deras förståelse och leder till ett bättre bemötande.
– om ni vill göra eget i stället för att köpa färdigt av andra finns kok- och kakböcker för gluten-, laktos- och mjölkfritt. Resultatet blir bättre med anpassade recept än att bara byta ut i vanliga recept.
– fråga gärna SCUF efter producenter
– om det är mjölkfritt är det bättre att skriva det än laktosfritt. Många barn är mjölkallergiker och laktosintoleranta vet att det mjölkfria också är laktosfritt.