Träning och glutenintolerans – hur fungerar det?

– Då tänker jag på hälsa och välmående. Men hade du ställt samma fråga för 2 år sedan så hade du fått ett helt annat svar. Då såg jag min intolerans mest som ett hinder och jag kände ofta att jag var till besvär. Men allt fler människor har börjat äta mer glutenfria produkter och man känner sig inte lika ensam. Många äter även glutenfritt för att vara mer hälsosamma.
Minns du hur det var när du fick din intolerans?
– Efter många om och men fick jag vid 7 års ålder reda på att jag var glutenintolerant. Utbudet av glutenfria produkter var då extremt smalt och jag som 7åring trodde att jag för alltid skulle vara tvungen att äta samma bröd och samma torra kakor. Men så blev det som tur var inte.

Du är medlem i SCUF – kanske har du varit på något av våra läger eller någon aktivitet som du har något minne ifrån?
– Jag har varit med på en aktivitet som SCUF anordnat. Jag var 9år och det var vid jul. Vi var flera barn i olika åldrar som tillsammans bakade glutenfria kakor och julgodis. Jag fick en chock när vi dukat fram alla bakverk och jag insåg att allt var glutenfritt, jag kunde äta allt!
Du tränar mycket och då är det ju viktigt att också fylla på energikällorna innan och efter träning. Hur tycker du att det fungerar som glutenintolerant – kanske har du några tips att ge?
– Ja, jag tränar rätt mycket och det gör att jag också äter mycket. Ett tips är att alltid ha med sig en bars i väskan, som ett litet mellanmål. Dessvärre finns det inte många glutenfria bars i affärerna. De flesta innehåller havre, korn eller malt. Och de fåtal glutenfria bars som finns i glutenhyllan på ICA har man vid detta laget tröttnat på. Men bara för några veckor sedan så upptäckte jag en glutenfri bars serie, Quest bar. De har smaker som, cookies and cream, cheesecake, brownie, cookie dough, kanelbulle mm
Jag rekommenderar dem starkt! (Jag köper dem i Kost & hälsa buiken)

Foto: http://fayeson.blogg.se

Foto: http://fayeson.blogg.se

Vad trevligt att du hittat dessa bars och tack för att du tipsade oss om dem! Det glutenfria sortimentet är ju tyvärr inte så stort överallt. Hur tycker du att det annars fungerar med träningen och din glutenintolerans?
– Jag upplever att genom att jag äter glutenfritt och har en ganska sund kost i övrigt så mår jag väldigt bra. Jag känner mig pigg och orkar mer. Och när jag rör på mig regelbundet mår jag ännu bättre!
Jag upplever inte samma svårigheter som jag tidigare gjort då det glutenfria sortimentet har ökat. Däremot finns det en svårighet som jag anser inte har förbättrats speciellt mycket. Det är det glutenfria utbudet i caféer. Efter träning eller skola så kan det ta en stund innan jag kommer hem och då vill jag gärna ha en macka eller liknande. Och något jag då har märkt är att det fortfarande inte är många caféer som har något till oss glutenintoleranta. Jag vet inte om det bara är jag som upplever detta men jag tycker att många av dagens caféer bör ha ett större utbud av glutenfria alternativ.
Du har en blogg också – berätta gärna lite om den!
– Jag har precis startat en blogg (fayeson.blogg.se) där jag delar med mig av mina två främsta intressen, nämligen baka och mode! Jag skriver bloggen både på svenska och engelska. Allt jag bakar är givetvis glutenfritt men också nöt fritt då jag också är nötallergiker. Jag har med åren lärt av många misslyckanden men också många lyckade resultat hur man handskas med glutenfria degar och smeter. Jag vet hur svårt det kan vara och därför vill jag dela med mig av egna tips och recept. Hoppas ni blir inspirerade!
Tack Fanny för dina tips – det är trevligt att få höra goda exempel och se hur bra det kan gå att kombinera träning, hälsa och glutenfri kost. Vi passar på att tipsa er andra om Fannys blogg och då särskilt hennes inlägg om de glutenfria bars som hon hittat.   
Text: Emelie Baiden, SCUF

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *