Vår internationella lördag – Region SBV fick besök från Österrike.

Manuel Engelsthal, Barbra Ziegler och Katja Ondracek var mycket förtjusta i det stora glutenfria utbudet i Stockholm. På fredagkvällen hade de både avnjutit glutenfri pizza på en Pizza Hut och hamburgare på McDonalds i centrala Stockholm- och nu satt vi och åt glutenfri toast med god Serranoskinka och ost. De fotade all mat, sådan lyx som pizza och toast är svårt att hitta som glutenintolerant i Österrike!
I Österrike har ungdomsförbundet bara funnits i två år, men Manuel berättade att de samarbetar mycket med det tyska ungdomsförbundet och arrangerar bland annat vinterlägret ihop. Än så länge har ungdomsförbundet i Österrike bara 173 medlemmar, men samarbetet med Tyskland ger ett stort utbyte av erfarenheter mellan långt fler medlemmar i spridda åldrar.
Barbra berättade att hon många gånger får förklara vad glutenintolerans är när hon är på café eller restaurang i Österrike – eller till och med hemma hos vänner. Vi pratade om varför glutenintolerans ännu inte är så uppmärksammat i Österrike. Alla tre menade att många österrikare inte förstår problematiken om de inte själva är drabbade eller känner någon närstående som har celiaki. I Sverige tycks många resturanger vara lyhörda inför att även glutenintoleranta vill kunna äta pizza och pasta då de går ut på middag, men så är det inte i Österrike än.
Manuel, Barbra och Katja berättade att deras syfte med Stockholmsbesöket var att dels pröva hur det skulle gå med att göra utomlandsresor men framförallt köpa med sig glutenfria varor hem till Österrike. Utbudet i matbutikerna i Österrike är mycket begränsat, berättade Katja. De flesta butiker erbjuder bara Schäärs produkter. Vi gick tillsammans till Ica och tittade på deras glutenfria hylla. Där fanns kakor, kex, bröd, pasta, mjölmixer och mycket mer från både Schäär, Fria, Semper med flera leverantörer. Vi berättade att Ica i dagarna lanserat ett eget glutenfritt sortiment, till lägre pris än dessa glutenfria varor. Både Manuel, Barbra och Katja tyckte att Sverige kommit långt vad gäller utbudet för glutenintoleranta.
Vi tackar för att de kom och de är alltid välkomna tillbaka!