Christina Karlsson vinnare av SCUF-gaffeln 2013

Varje år delar SCUF, Svenska Celiakiungdomsförbundet ut priset SCUF-gaffeln till en person, organisation eller företag som är verksamma i Sverige och arbetar för gluten- och laktosintolerantas intresse. Pristagaren har laktos- och glutenintolerantas frågor på agendan eller underlättar på annat sätt för SCUF-medlemmarnas vardag. Utmärkelsen tillfaller i år Christina Karlsson för hennes betydelsefulla expertroll under arbetet med ICA Sveriges framtagning av det gluten- och laktosfria sortiment.
Hur känns det inför denna utmärkelse?
– Jag är glad och stolt över detta pris. Jag ser det som en bekräftelse att vi på ICA är på rätt väg och detta kan också hjälpa och stärka oss i det framtida arbetet. Det hjälper mig att synliggöra era problem och önskemål på butik och sortiment, berättar Christina.
Vad ser du som det viktigaste i ditt arbete under det gångna året?
– Det viktigaste var framtagandet av de nya glutenfria ICA produkterna. Att få hela organisationen införstådd med att detta behövdes och efterfrågades till att se produkterna växa fram var fantastiskt. Men vi jobbar ju som vanligt även på med informationspaketet i form av broschyrer och allergikort, allergianpassning av recept och det nya kommunikationspaketet som vi kallar ”Fri Från”, berättar Christina.


Svenska Celiakiungdomsförbundet, SCUF är intresseorganisationen och mötesplatsen för ca 7500 barn och unga 0-35 år med gluten- och laktosintolerans.
SCUF kräver ett tillgängligt samhälle, fritt från diskriminering av gluten- och laktosintoleranta.
SCUF verkar för ett tillgängligt samhälle genom att stärka förbundets medlemmar, sprida kunskap och påverka viktiga aktörer i samhället (politiker, skolor, caféer, restauranger och livsmedelsbutiker mm.) samt uppmuntra forskning och produktutveckling.
Pressbilder:
portrtt1
Christina Karlsson tackar för utmärkelsen
Pressbild
 
portrtt5
Christina Karlsson tillsammans med SCUF:s generalsekreterare Nathalie Löfgreen
Pressbild
portrtt6
Vid prisutdelningen närvarade även personal från det team som tillsammans arbetat fram det gluten- och laktosfria sortimentet. Från vänster: Karin Amnå – Junior Health Manager och allergiansvarig, Lena Stömberg – Produktutvecklare Glutenfritt, Eva Karlsson – Produktutvecklare Skafferiet, Christina Karlsson och Jasleen Sawhney Afarin – Kvalitetskoordinator.
Pressbild
 
Text och foto: Emelie Baiden, SCUF