Eva Bengtsson vinnare av SCUF-Gaffeln 2012!

evabengtsson
Eva Bengtsson tilldelas SCUF-gaffeln av ordförande Rosita Persson
”Svenska Celiakiförbundets tidigare generalsekreterare, Eva Bengtsson får SCUF:s utmärkelse SCUF-gaffeln för att hon med sitt stora engagemang, kraft, kapacitet och glädje kämpat och tagit arbetet för merkostnadstillägg för glutenintoleranta, till helt nya nivåer. Med sin starka person har hon också gjort omvärlden mer uppmärksam på gluten- och laktosintoleranta.”
Varje år delar SCUF, Svenska Celiakiungdomsförbundet ut priset SCUF-gaffeln till en person, organisation eller företag som förbättrat situationen för laktos- och glutenintoleranta. I år tillfaller utmärkelsen Eva Bengtsson som genom sitt engagemang och hårda arbete på SCF, Svenska Celiakiförbundet har bidragit till att bland annat påverka regeringen och läkemedelsverket att se över kostnadsersättningen för speciallivsmedel.
Hur känns det?
– Det känns omvälvande, stort och otroligt hedrande. Det betyder mycket för mig – jag känner mig lycklig över att ha tilldelats det här priset. Det är ett fint hederspris och det som står på priset, motiveringen till att jag fått det känns väldigt betydelsefullt. Jag vill också berätta att det är med hjälp av mina fantastiska medarbetare på kansliet och många förtroendevalda som vi har haft möjlighet att genomföra det vi gjorde under föregående år.
Är det något från det gångna året som du är extra stolt över?
– Om jag ska ta ut något så är det väl det här med nationell kostersättning. Vi tog ett kliv framåt i det arbetet. Det kändes väldigt stort att vi fått regeringen att ge läkemedelsverket att i regleringsbrevet för 2012 göra en översyn av subventionerade speciallivsmedel, det känns ju fantastiskt! Jag är också stolt över att vi fått hålla ett seminarium i riksdagen. Det är jag stolt över att vi lyckades med.
Varifrån kommer ditt engagemang i de här frågorna?
– Det kommer såklart delvis ifrån att jag själv har celiaki och är laktosintolerant, så jag lever med de här frågorna. Sen så har jag ett förflutet inom vården i hela mitt liv, så jag brinner för att hjälpa människor till ett bättre liv och en bättre hälsa. Kanske lite extra för det här då jag själv är drabbad. Och också för att jag ser att det finns så otroligt mycket att göra i samhället – det behöver förbättras avsevärt i skolor och i offentlig miljö. Och vi behöver också öka kunskapen i samhället generellt, speciellt om celiaki som är en sjukdom som faktiskt kan generera allvarliga följdsjukdomar. Jag tänker också mycket på att uppmärksamma de som inte ännu fått sin diagnos, att det är en stor mängd människor som är odiagnostiserade med celiaki. Vi behöver en bättre kunskap i primärvården som fångar upp de här patienterna, där finns mycket kvar att göra.
Hur kom det sig att du började arbeta med så intensivt med frågorna?
– Det kom sig helt enkelt av att jag såg en annons i SVD om att man sökte en generalsekreterare till Svenska Celiakiförbundet. Då tänkte jag att ”vad bra att de jobbar med de här frågorna i förbundet, det är ju jätteviktiga frågor”. Sen kom annonsen en dag till i tidningen och jag tänkte ”det där låter ju som ett himla kul jobb, för jag vet ju själv hur dåligt det fungerar och det finns så mycket att göra” Då kändes det väldigt roligt att vara med och arbeta inom förbundet.
Har du några framtida planer på att fortsätta ditt engagemang?
-Jag hoppas att jag i framtiden ska ha möjlighet att fortsätta arbeta med de här frågorna.