Hej, jag är glutenintolerant och fick diagnosen för ca 1½ år sedan. Har dessutom fått sluta äta vetestärkelse då jag inte tål det, äter också laktosfritt.

En längre tid har jag känt mig svullen, förstoppad och har mycket gaser trots att jag äter miniform, laxido och omeprazol. Kan det bero på glutenintoleransen eller kan det bero på något annat?

Ett stort problem för mig är att jag väldigt fort blir hungrig. Det går knappt två timmar efter varje avslutad måltid innan jag känner att jag skulle behöva äta igen.  Det är jättejobbigt och eftersom jag inte kan gå ifrån hur som helst på mitt jobb blir jag ofta matt och har svårt att koncentrera mig.

Till frukost äter jag oftast havregrynsgröt (gjord på ren havre) och 2 smörgåsar samt dricker ca 1/2 glas vatten och 1 kopp kaffe. Jag kan inte äta fibrer som till exempel pofiber eller fiberhusk (har provat att ha det i bröddegen, dock inte båda fibersorterna samtdigt) eftersom jag får kraftiga magsmärtor. Annars vet jag att fibrer gör att man varar mätt längre men jag kan absolut inte äta det. Har du några bra tips på mat som gör att jag varar mätt längre samt minskar mina gasbesvär? Vill gärna också ha tips på bra mellanmål. Känner att jag inte får något gehör för mina frågor hos dietisten som jag varit hos ett par gånger, får bara generella svar.

Till sist undrar jag om jag behöver äta vitamintillskott?  Har läst att glutenintoleranta behöver mycket tillskott av olika mineraler och vitaminer, mer än vad som finnns i vanliga multivitamintabletter. Har fått olika besked från olika läkare. Har ätit zink tillskott i utredningsfasen. Läkaren jag går hos nu bryr sig endast om antikropparna. En annan läkare jag har varit hos har sagt att jag skall äta d-vitamin men då han inte är min “ordinarie” läkare har jag inte gjort detta. Vad anser du om detta, behöver man inte kolla de olika halterna av mineraler i kroppen först?

Dessutom har jag kramper i benen, kan det vara magnesiumbrist?