Inga antikroppar mot gluten, kan jag vara glutenintolerant ändå?

Published

Hej!

Har haft problem med min mage sedan 2010. Doktorn trodde det var IBS så därför har jag levt med den tanken nu i tre år. Jag sökte för ett tag sen för min totala utmattning och konstanta trötthet. Då togs blodprov som visade att jag hade genen som kan utveckla glutenintolerans. Men i följdprovet senare visade att jag inte hade några antikroppar min läkare vill nu att jag ska göra en tunntarmsundersökning eller vara utan gluten i 6 månader för att testa om jag är intolerant.

Jag vill absolut inte göra denna undersökning så därför valde jag att vara utan gluten i 6 månader. min fråga är då kan det vara så att jag är intolerant trots jag inte har några antikroppar? och är det farlig att vara utan gluten om jag inte är intolerant? och om jag nu kör på en glutenfri diet borde jag väl ganska snabbt märka skillnad?

Är det skillnad mellan allergi och intolerans?

Hej,

Jag fick för fyra år sedan diagnosen glutenintolerans efter att ha genomgått en gastroskopi, skulle efter ett år gå på återbesök för att göra en till för att konstatera att tarmluddet var tillbaka men flyttade till en annan stad och återbesöket uteblev.

Jag har ibland haft fortsatta problem med magen trots att jag äter glutenfri diet och för ett par veckor sedan fick jag en allergisk chock. Vårdcentralen tog blodprover och jag har nu fått ett brev hem om att jag inte är allergisk mot något de testade inklusive gluten. Hur kan det komma sig? Är det skillnad på allergi och intolerans, eller visar blodprover negativt om jag går på glutenfri kost, eller kan det vara så att jag feldiagnostiserats från början? Blir lite förvirrad och är tacksam för svar.

Jag mår bättre av glutenfritt, ska jag utesluta det ur min kost?

Hej dietisten!

Efter massa problem med magen så märkte jag att när jag i början på sommaren bytte frukostmackorna och kvällsmackorna mot frukt så blev jag mycket bättre. Men så fort mackorna åker fram så kommer magsmärtorna och den dåliga magen som ett brev på posten. För några veckor sedan hade jag både tagit en vegoburgare på stan och sedan ätit kakor och bullar hos några vänner och blev jättedålig. Sedan dess har jag bara ätit gluten när jag har varit hemma och inte på jobbet eller andra ställen ens i små mängder (ifall att jag skulle bli så dålig igen). Idag gjorde jag ett sånt där blodprov som man kan göra hemma och det visade utan tvekan ett negativt resultat. Kan min minskade konsumtion av gluten ha gjort att testet visade fel eller ska jag se det som att det bara är en tillfällighet att jag mår bra så länge jag inte äter gluten?

Jag läste om att man kan göra en biopsi men jag sväljer bara inte ner en slang. Det finns inte på kartan! Det finns väl ingen poäng med att gå till läkaren och göra samma test som man kan göra hemma, eller?

Min plan nu är att helt enkelt utesluta gluten ur min kost. Låter det vettigt? Jag är vegan sedan 13 år så jag har bra koll på vad jag äter och vad det innehåller. Jag har ju redan bytt ut pasta och sånt mot motsvarande glutenfritt och det är ju superenkelt.

När kommer symptom efter att man ätit något med gluten eller laktos om man inte tål det?

Vid allergi/känslighet mot gluten eller laktos, brukar symptom/besvär dyka upp direkt efter att man har råkat äta nånting med laktos eller gluten eller kan symptomen komma efter ett tag? I så fall efter ungefärlig lång tid? Kan man fortfarande vara känslig mot gluten eller laktos trots att blodprovssvar är negativa för intolerans?

Hur snabbt märks skillnad vid glutenfri kost?

Hej! Jag tror att jag är överkänslig mot gluten då jag upplever att min mage svullnar väldigt mycket efter måltider med gluten i. Jag har avstått det till och från för att se om det är gluten eller om det är något annat jag är känslig mot. Min fråga är om jag kan märka effekt av en lugnare mage redan efter en vecka utan gluten eller om det tar längre tid att märka skillnaden om jag från idag och under en vecka bestämmer mig för att äta helt glutenfritt? Borde då min mag enligt lugnare eller behövs det längre tid för att märka skillnad ? Mvh Angelica

Kan Transglutaminas vara förhöjt även vid allergi?

Hej!
Jag undrar om S-A-Transglutam lgA kan vara förhöjt även vid mjölkallergi?
Eller kan något annat än glutenintolerans vara orsaken?

Min dotter har ätit gluten och laktosfritt en tid sedan detta värde var mycket förhöjt – efter några veckor togs provet om och var fortfarande lika högt >128 och de konstaterade celiaki men hon blev inte bättre utan tvärtom sämre med magont och kramper. Hon har även haft en märklig viktuppgång.

Jag googlade viktuppgång och magsmärta och hamnade på en artikel om mjölkallergi och tog genast bort alla mjölkprodukter och redan inom ett dygn så mår hon mycket bättre! Jag känner igen henne. Hon har fortfarande magont men inte kramperna.

Kan man med säkerhet säga att hon har celiaki och kan mjölkallergi (om hon har det) växa bort?

Vänliga hälsningar
Anita