Nu är det avgjort! Årets SCUF-Gaffeln går till Fridolfs Krog i Halmstad med motiveringen:

”Fridolfs Krog i Halmstad får SCUF:s utmärkelse SCUF-gaffeln för att de på ett föredömligt sätt med sin märkning G och L på menyn gör att både gluten- och laktosintoleranta kan känna sig trygga vid sitt restaurangbesök. Genom att uppmärksamma Fridolfs Krog som ett bra exempel hoppas vi att fler krogar och restauranger får förståelse för att en tydlig märkning har stor betydelse för kunder med gluten- och laktosintolerans och tar efter Fridolfs Krogs goda exempel.”

 
Varje år delar Svenska Celiakiungdomsförbundet, SCUF, ut priset SCUF-Gaffeln till en person, organisation eller företag som är verksamma i Sverige och arbetar för gluten- och laktosintolerantas intresse. Pristagaren fokuserar extra på laktos- och glutenintolerantas frågor eller underlättar på annat sätt för SCUF-medlemmarnas vardag. Utmärkelsen tillfaller i år Fridolfs Krog i Halmstad för att de på ett föredömligt sätt med sin märkning G och L på menyn gör att både gluten- och laktosintoleranta kan känna sig trygga vid sitt restaurangbesök.
Eva Wilhelmsson från Förbundstyrelsen var på plats på Fridolfs Krog och delade ut priset till ägarna Jennie Stigsson och Marcus Wickström.
Hur känns det att få denna utmärkelse av SCUF?
– Jättekul att bli uppmärksammade för vår märkning av restaurangens menyer och vilket fint diplom! Vi är väldigt glada och stolta för utmärkelsen och den ska få en fin plats i restaurangen, berättar ägarna Jennie Stigsson och Marcus Wickström när SCUF är på plats och delar ut priset.
Hur har ni tänkt kring ert arbete med menyerna?
– Vi blev ägare för två och ett halvt år sedan och de tidigare ägarna gjorde ett bra jobb med tydliga menyer vilket vi var noga med att fortsätta med. På våra menyer finns det under alla rätter information om maten är gluten- och laktosfri, säger Jennie Stigsson och Marcus Wickström.
Vad brukar ni få för reaktioner på era menyer?
– Det är många som påpekar att de är tydligt märkta och tycker att det är bra att vi uppmärksammar olika intoleranser. Vi har ofta större sällskap som bokar restaurangen och i de flesta fallen har en eller flera gäster behov av specialkost. Våra kockar är duktiga på att laga god mat som passar alla våra gäster, säger Jennie Stigsson och Marcus Wickström.
– Att informationen om gluten- och laktosfritt finns tillgänglig redan i menyn ökar tryggheten och trovärdigheten för café- och restaurangbranschen. Bättre synlighet av gluten- och laktosfria alternativ är något som återkommande efterfrågas hos våra medlemmar, som ofta möts av en stor okunskap på marknaden. Fridolfs Krogs arbete med menyerna är ett gott exempel på hur marknaden kan ta fram och visa upp det gluten- och laktosfria utbudet. Vi hoppas många tar efter detta goda exempel, säger SCUF:s tillförordade ordförande Hedda Sonnek.
Vi fick in flera nomineringar i år och det tycker vi är mycket trevligt. Det är Förbundsstyrelsen som tar beslut om vinnaren varje år och utmärkelsen presenterades idag på förbundsårsmötet.
SCUF gratulerar Fridolfs Krog och ser fram emot att få höra om flera goda liknande exempel nästa år. Håll utkik här på hemsidan nästa år för att lämna era motivieringar. Här kan ni läsa mer SCUF:s utmärkelse SCUF-Gaffeln >>

Bild på Eva Wilhelmsson som delar ut SCUF-Gaffeln till ägarna på Fridolfs Krog
Prisutdelning av SCUF-Gaffeln gjordes av Förbundsstyrelsens kassör Eva Wilhelmsson (till höger). De som tar emot priset är ägarna av Fridolfs Krog: Jennie Stigsson och Marcus Wickström.