Nuläget på hyllan


 
Bild på foldern Nuläget på hyllan
Här kan du ladda ner foldern i pdf-format >>

SCUF vill främja ett stort och prisvärt utbud av glutenfria och laktosfria livsmedel på marknaden. För att ta reda på vad våra medlemmar tycker om nuläget på marknaden genomfördes en enkätundersökning under vår och sommar 2014 där över 600 medlemmar deltog. De fick svara på frågor om bland annat utbud, placering och priser på glutenfria och laktosfria livsmedel ute i handeln. De fick även berätta vilka livsmedel de efterfrågar från producenter och matbutiker.
Utbud 
Undersökningen pekade på en positiv produktutveckling trots att många glutenfria och laktosfria livsmedel fortfarande efterfrågas. 30 procent svarade att utbudet var dåligt eller mycket dåligt. Majoriteten upplever höga produktpriser och ett smalt utbud i lågprisbutikerna. Stormarknader ges bättre betyg än mindre matbutiker. På mindre orter och på glesbygden upplevs utbudet smalare än i städerna. Det varierande utbudet mellan matbutikerna innebär att många tvingas besöka flera olika matbutiker för att kunna handla alla önskade livsmedel. Möjligheten att beställa glutenfria och laktosfria livsmedel till sin butik uppskattas av många.
Placering 
35 procent svarade att placeringen av glutenfria och laktosfria livsmedel i butik var dåligt eller mycket dåligt. Majoriteten uppskattade särskilda och utmärka hyllor centralt i butiken. De laktosfria livsmedlen får gärna stå bredvid övriga mejeriprodukter men tydligt skilt och uppmärkt. Kylskåp för fryst glutenfritt bröd placeras med fördel bredvid glutenfria torrvaror. I butiker där det glutenfria eller laktosfria står utspritt blir det svårt att hitta rätt för ovana konsumenter. Naturligt glutenfria torrvaror, fikabröd och frukostmat får gärna märkas upp eller framhävas. Placering av laktosfria livsmedel bredvid ”hälsonyttiga” livsmedel uppskattas inte utan upplevs skapa en skev bild av laktosintolerans och laktosfria livsmedel.
Medlemmarnas önskelista till producenter och matbutiker 
• mjukglass och strutglass
• bakelser och fikabröd, till exempel munkar och bullar
• mellanmål till exempel små yoghurtförpackningar
• ekologiska glutenfria och laktosfria varor
• färdiglagade färska rätter
• bakmixer
• färdiga frysta tårtor
• glutenfria snabbnudlar
• färdiglagade frysrätter
• chicken nuggets
• frukostflingor
• tortellini, formpasta och färsk pasta
• sockersnåla produkter
• godis
• vegetariska rätter, frysta och färska
• müsli med mindre socker
• både gluten- och laktosfria produkter
• färskt bröd
• större förpackningar med bröd
• bröd utan vetestärkelse
• grovt och mörkt bröd
• laktosfria dipmixer