SCUF träffade Smilla Luuk

Om jag säger glutenintolerans vad tänker du på då Smilla? – Först tänker jag på ”tråkigt” och ”restriktioner”. Men det är samtidigt det jag vill göra karriär på. Intoleransen verkar jobbare än vad det är och det vill jag bevisa, svarar Smilla.
Vi frågade henne hur det var när hon fick sin diagnos. Om hon tror att det varit mycket annorlunda om hon fått den idag. – Jag var fem år och det var en perfekt timing. En naiv ålder och eftersom jag älskade att baka redan då så fortsatte jag att baka på.
Bakningen är Smillas passion och vägen till den bok som hon nu fått publicerad började bland annat på hennes blogg. – På bloggen kunde jag samla mina glutenfria recept mest för min egen del. Många av de som besökte bloggen hittade dit genom att googla efter recept, säger Smilla.
Boken Smilla bakar glutenfritt samlar många recept som Smilla experimenterat sig fram till själv hemma i köket med Håkan Hellströms musik i bakgrunden. Vi undrar om hon saknar någon maträtt eller bakverk som innehåller gluten. Eller har hon kanske bakat sig fram till de oslagbara alternativen. – Jag skulle inte byta bort min glutenintolerans, det är en sådan stor del av mitt liv nu. Men visst har jag en lista på det jag först skulle äta, svarar Smilla på frågan vad hon skulle vilja äta om det kom ett botemedel mot intoleransen idag. Otippat var det inte ett bakverk som stod först på listan. – En riktiga stenugnsbakad pizza med riktig botten, sen är det munk, croissant och lakritsremmar, fortsätter Smilla. Det hon saknar mest som glutenintolerant, förutom munkar och croissanter var bland annat färskt bröd.
Vi frågade även Smilla hur hon tycker det är att resa till nya länder/städer och umgås med vänner som inte har glutenintolerans. – Jag reser dit jag vill och har hittat bra maträtter som funkar. Sallader brukar gå bra och jag tycker det känns säkert att prata med kocken direkt på restauranger och matställen, säger Smilla. Då brukar Svenska Celiakiförbundets översättningskort vara till hjälp berättar hon.  Hur är det då att äta hemma hos kompisar undrar vi. – När jag var liten skickade mamma med glutenfria torrvaror som föräldrarna kunde laga maten på. Nu brukar jag laga mat tillsammans med mina kompisar istället, eller så ber jag om något naturligt glutenfritt som frukt om det gäller mellanmål, säger Smilla.
Föräldrarnas inblick i utbud och vilka rättigheter som finns har hjälp Smilla att själv få koll på detta. – Skolan är skyldig att ge alla mat, berättar Smilla som ofta får vänta på sin glutenfria lunch i skolan.
Familjen får även full koll på Smillas bakutbud. – De är lite bortskämda, säger Smilla. För mycket bakat blir det hemma i köket. Hon improviserar fram sina recept och provar olika ingredienser. Inför skrivandet av boken skulle därför alla hennes recept bakas om och om igen tills ett bra och tydligt recept kunde skrivas ner. – Jag kunde inte gärna skriva ”du känner när det är en bra deg” utan skriva mer beskrivande, berättar Smilla. Tanken var att boken ska inspirera och visa på olika sätt att baka glutenfritt.
Skrivandet av boken har varit en process samtidigt som Smilla går i skolan. På kvällar och helger har hon skrivit och arbetat fram materialet som skulle vara med. Idag när boken är färdig och publicerad har den öppnat många dörrar för Smilla. Hon håller föredrag och har även bakat i tv. Och det är något hon gärna ser sig göra i framtiden. Drömmen är ett eget matprogram på tv. Idolen är stjärnkocken Jamie Oliver vars säsonger av matprogram hon sett flera gånger om. – Ju äldre jag blir ju mer fokus får matlagningen, berättar Smilla.
Nu finns det planer och förberedelser inför en till bok, men vad den ska innehålla är fortfarande hemligt. Vi undrar vilket tips och råd hon skulle ge andra, som vill göra bak- eller matlagningskarriär, utifrån hennes erfarenheter nu. – Ett tips är att starta en blogg, du får mycket gratis genom att själv arbeta med den och du behöver inga kontakter, säger Smilla.
Det var inte bara SCUF som frågade Smilla om tips och råd. En dam med gluten- och laktosintolerans som suttit bredvid oss under intervjun passade på att få några bak- och ingredienstips från Smilla. Intresset kring glutenfri bakning finns och likt damen på cafét finns det funderingar på bra och smakfulla lösningar. Smilla bakar glutenfritt: favoritrecept och smarta tips är full av tips på detta.
SCUF önskar Smilla lycka till i framtida projekt och hjälper gärna SCUF-medlemmar som är intresserade av också själva uppmärksamma såväl gluten- och laktosfri bakning som andra SCUFiga frågor.

Text: Emelie Baiden, SCUF
2014-01-09

 

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *