Glutenfri bakning och matlagning

Glutenfri bakning och matlagning

För det mesta går det utan svårighet att baka och laga glutenfri mat som är precis lika god som motsvarigheter med gluten. Är det en liten mängd mjöl går det ofta att följa ett vanligt recept och byta till glutenfritt (se exempel nedan).

Utmaningen är degar. När något ska jäsa eller har stora mängder mjöl behövs anpassade recept och lite övning.

Baka glutenfritt bröd

Inställning

”Tyvärr får man räkna med många misslyckanden innan man hittar nått man gillar.”

 

”Practice makes perfect, öva och hitta ett recept du tycker om. Nio av tio gånger går det bra, tionde gången går det mindre bra och du vet inte varför”

Förvaring

Förslag på bakning

Med och utan gluten

Listorna nedan är livsmedel som innehåller gluten och deras naturligt glutenfria motsvarigheter. Oftast finns det också specialprodukter som du kan använda.

Innehåller gluten

Naturligt glutenfritt

Innehåller vanligtvis gluten

Naturligt glutenfritt

Innehåller vanligtvis gluten

Naturligt glutenfritt