Glutenfria livsmedel

Glutenfria livsmedel

Glutenfria specialprodukter

Det finns glutenfritt mjöl, pasta, bröd, kakor, flingor, pizza och bullar med mera. Faktiskt har de flesta produkter med gluten en glutenfri motsvarighet, men ibland är de svåra att hitta, smakar annorlunda och kostar mer. Smak och utbud förbättras hela tiden och mycket har hänt. Fler personer har börjat äta glutenfritt de senaste åren vilket har gjort att det nu finns mer att välja på i butikerna.

 

Glutenfria specialprodukter har ofta glutenfri märkning så att det är enkelt att se.

 

Matbutiker brukar ha en glutenfri avdelning där specialprodukterna står, men mjukt bröd och bullar finns ofta i frysen. Frysen är ibland i en annan del av matbutiken.

 

Utbudet kan skilja sig mycket åt mellan olika butiker och oftast finns det mer att välja på i stora matbutiker.

 

Skriv önskemål till livsmedelsproducenter och be din matbutik ta in varor du saknar.

Naturligt glutenfritt

Gluten kommer från vete, råg och korn, annat vi äter är naturligt glutenfritt. Många maträtter är glutenfria medan kakor och bakelser oftast innehåller gluten.

 

Till exempel:

Läs innehållsförteckningen

Det kan gömma sig gluten i produkter som du inte tänker på och ibland ändras innehållet i produkter som varit glutenfria förut. Vanliga allergener är ofta fetmarkerade men inte alltid och det finns många olika namn på ingredienser som innehåller gluten. Ett tips är att ta hjälp av ett ingredienslexikon.

 

I innehållsförteckningen står det om det finns risk för att produkten har kontaminerats.  Produkter hanterats ibland i samma lokaler som produkter som innehåller gluten och då står det ofta ”kan innehålla spår av gluten”.

Gömt gluten kan finnas i till exempel:

Merkostnad

Glutenfria specialprodukterna är dyrare än motsvarigheter med gluten. En del landsting ger ett ekonomiskt stöd till personer med celiaki och barn upp till 16 år kan med recept hämta ut glutenfria basprodukter på apotek. Många vill att stödet ska vara större eftersom maten är medicinen för personer med celiaki.

Få tips om glutenfria motsvarigheter till livsmedel som innehåller gluten.

Sök på ingredienser du är osäker på bland frågor som dietister svarat på.