Glutenfri märkning och gränsvärden

Glutenfri märkning och gränsvärden

Det överkorsade axet

Symbolen med det överkorsade axet är en märkning som bara får användas på produkter som:

Utländska produkter kan ha kontrollerats av ett av de 31 andra europeiska celiakiförbunden som tillsammans tagit fram märkningen. Produkterna får innehålla vetestärkelse och havre. Läs mer på Svenska Celiakiförbundets hemsida www.celiaki.se.

20 ppm gluten

Den internationella gränsen för vad som får kallas Glutenfritt är 20 milligram gluten per kilo. Det skrivs 20 ppm och är lika mycket som 0.002 %.
De flesta glutenfria produkter innehåller mycket mindre än 20 ppm gluten och oftast mindre än vad som går att uppmäta med dagens testmetoder. Gränsen för vad som går att mäta är fem milligram gluten per kilo (5 ppm).


Om det står ”Mycket låg glutenhalt” får produkter istället innehålla upp till 100 ppm gluten. Men det är ovanligt, de flesta ser till vara under 20 ppm så att personer med celiaki kan känna sig trygga.

Skadlig glutenmängd

Forskning visar att tarmen hos någon med celiaki inte tar någon skada av upp till 50 milligram gluten om dagen. För att komma upp i en skadlig mängd genom att äta produkter med 20 ppm gluten skulle du behöva äta mer än 2,5 kilo på en dag. Det är ungefär lika mycket som 90 stycken glutenfria mackor. Eftersom glutenfria produkter dessutom oftast är långt under gränsvärdet behöver du inte oroa dig över att äta för mycket gluten om du äter glutenfritt inom gränsvärdet.


Men i vetemjöl däremot hamnar du över den skadliga gränsen redan vid en halv tesked (i en tesked vetemjöl är det 105 milligram gluten).  Därför är det viktigt att inte fuska med kosten och att undvika kontaminering. Smulor från något som innehåller gluten räcker för att göra skada.

0 ppm gluten

Det minsta mängden gluten som går att uppmäta med dagens metoder är 5ppm gluten. Därför går det inte att skriva på produkter att de innehåller 0 ppm. En del personer som äter glutenfritt upplever att de mår bättre av att äta naturligt glutenfritt men det finns ingen forskning som kopplar det till celiaki. De undviker exempelvis glutenfria produkter med glutenfri vetestärkelse (som får innehålla upp till 20 ppm gluten).

Så handlar du glutenfritt och förstår produkternas innehållsförteckningar.

Läs dietistens svar på vanliga frågor om celiaki och glutenfri kost.