Glutenfri bakning och matlagning

För det mesta går det utan svårighet att baka och laga glutenfri mat som är precis lika god som motsvarigheter med gluten. Är det en liten mängd mjöl går det ofta att följa ett vanligt recept och byta till glutenfritt (se exempel nedan).

Utmaningen är degar. När något ska  jäsa eller har stora mängder mjöl behövs anpassade recept och lite övning.

Baka glutenfritt bröd

Inställning
  • Öva, testa dig fram och var inte rädd för att misslyckas ibland
  • Ha tålamod och ge inte upp
  • Hitta inspiration i glutenfria bakböcker och bloggar.

"Tyvärr får man räkna med många misslyckanden innan man hittar nått man gillar."

"Practice makes perfect, öva och hitta ett recept du tycker om. Nio av tio gånger går det bra, tionde gången går det mindre bra och du vet inte varför"

Vetemjöl och glutenfri mjölmix
Vetemjöl (vänster) och glutenfri mjölmix (höger).
Recept
  • Använd recept anpassade för glutenfritt, inte recept som översatts från vetemjöl
  • Hitta recept du gillar att använda (du kan testa nya ibland när du orkar, vill och har utrymme att misslyckas)
  • Lyxa till grundrecept för att variera smaken (med nötter och fröer, brödkryddor och rivet äpple eller morot)
  • Lite havregryn i degen gör brödet matigare (du kan låta havregryn svälla för att använda som bas)
  • Ett ägg och någon matsked psylliumskal/fiberhusk/xantangummi gör det enklare att lyckas med brödet
  • Väg ingredienser istället för att använda mått
  • Blanda gärna dina egna mjöler

"Ge inte upp tills du hittar ett recept som passar dig!"

"Hitta några recept som funkar så du har några säkra kort. Om man orkar kan man nån dag testa nytt."

Deg
  • Ta lite mjöl i taget, det är inte alltid det behövs så mycket som det står, ta inte mer än nödvändigt
  • Degen kommer att bli kladdigare än en deg med gluten, förvänta dig inte samma utan låt degen vara kladdig så att brödet inte blir hårt och torrt
  • Använd en bakduk så att degen inte fastnar i bordet (finns en som rekommenderas för glutenfri bakning)
  • Blöt händerna med vatten eller använd engångshandskar med olja på så att degen inte fastnar på händerna
  • Ge degen gott om tid att jäsa
  • Använd en bakmaskin och/eller knåda degen riktigt länge
Gräddning
  • Var noga med temperaturen i ugnen
  • Ställ in en skål vatten i ugnen som återfuktar brödet när det gräddas
Förvaring
  • Frys in brödet direkt så att det inte står och torkar
Förslag på bakning
  • Börja enkelt med de recept som står på paketen
  • Scones
  • Filbröd (bröd utan jäst som inte behöver hanteras med händerna)
  • Sirapslimpa
  • Fröknäcke
  • Bananbröd
  • Stekpannebröd
  • Tortillabröd (gör en sats och frys in lagom stora bitar, går snabbt att steka efter att det tinats)

Tipsen kommer från SCUF:s medlemmar via våra medlemsundersökningar.

Pasta med och utan gluten
Glutenfri pasta (vänster) och pasta med gluten (höger)

Med och utan gluten

Listorna nedan är livsmedel som innehåller gluten och deras naturligt glutenfria motsvarigheter. Oftast finns det också specialprodukter som du kan använda.

  • Havre, använd ren havre som är garanterat glutenfri.
  • Redning, använd Maizena (majsredning) istället för vetemjöl.
  • Tårtbotten och rulltårta, använd potatismjöl istället för vetemjöl.
Innehåller gluten
  • Vetemjöl
  • Rågmjöl
  • Kornmjöl
  • Dinkelmjöl
Naturligt glutenfritt
  • Mandelmjöl
  • Majsmjöl
  • Potatismjöl
  • Rismjöl
  • Bovetemjöl
  • Teffmjöl
Innehåller vanligtvis gluten
  • Pasta
  • Couscous
  • Matvete
  • Bulgur
Naturligt glutenfritt
  • Ris
  • Potatis
  • Quinoa
  • Hirs
  • Bovete
  • Linser
  • Bönpasta
Innehåller vanligtvis gluten
  • Bullar
  • Kakor
  • Tårta
  • Paj
Naturligt glutenfritt
  • Biskvi
  • Macarons
  • Chokladboll (med ren havre)
  • Budapestrulle
  • Maränger
Innehåller vanligtvis gluten
  • Ströbröd
Naturligt glutenfritt
  • Kokosflarn (till formen)
  • Riven potatis (till köttbullarna)
  • Polenta

Glutenfria specialprodukter
Så handlar du glutenfritt och förstår produkternas innehållsförteckningar.

Glutenfria livsmedel

Tips till anhöriga
Ska du bjuda på glutenfritt? Läs våra tips till vänner och släktingar.

Tips till anhöriga