Glutenfri bakning och matlagning
För det mesta går det utan svårighet att baka och laga glutenfri mat som är precis lika god som motsvarigheter med gluten. Är det en liten mängd mjöl går det ofta att följa ett vanligt recept och byta till glutenfritt (se exempel nedan).
Utmaningen är degar. När något ska jäsa eller har stora mängder mjöl behövs anpassade recept och lite övning.
Baka glutenfritt bröd
Inställning
- Öva, testa dig fram och var inte rädd för att misslyckas ibland
- Ha tålamod och ge inte upp
- Hitta inspiration i glutenfria bakböcker och bloggar.
”Tyvärr får man räkna med många misslyckanden innan man hittar nått man gillar.”
”Practice makes perfect, öva och hitta ett recept du tycker om. Nio av tio gånger går det bra, tionde gången går det mindre bra och du vet inte varför”

Förvaring
- Frys in brödet direkt så att det inte står och torkar
Förslag på bakning
- Börja enkelt med de recept som står på paketen
- Scones
- Filbröd (bröd utan jäst som inte behöver hanteras med händerna)
- Sirapslimpa
- Fröknäcke
- Bananbröd
- Stekpannebröd
- Tortillabröd (gör en sats och frys in lagom stora bitar, går snabbt att steka efter att det tinats)
Med och utan gluten
Listorna nedan är livsmedel som innehåller gluten och deras naturligt glutenfria motsvarigheter. Oftast finns det också specialprodukter som du kan använda.
- Havre, använd ren havre som är garanterat glutenfri.
- Redning, använd Maizena (majsredning) istället för vetemjöl.
- Tårtbotten och rulltårta, använd potatismjöl istället för vetemjöl.
Innehåller gluten
- Vetemjöl
- Rågmjöl
- Kornmjöl
- Dinkelmjöl
Naturligt glutenfritt
- Mandelmjöl
- Majsmjöl
- Potatismjöl
- Rismjöl
- Bovetemjöl
- Teffmjöl
Innehåller vanligtvis gluten
- Pasta
- Couscous
- Matvete
- Bulgur
Naturligt glutenfritt
- Ris
- Potatis
- Quinoa
- Hirs
- Bovete
- Linser
- Bönpasta
Innehåller vanligtvis gluten
- Bullar
- Tårta
- Paj
- Ströbröd
Naturligt glutenfritt
- Biskvi
- Macarons
- Chokladboll (med ren havre)
- Budapestrulle
- Maränger