Tips till anhöriga
Celiaki (glutenintolerans) går inte över, det enda läkemedlet är en glutenfri kost. Därför kan det vara skönt för dig att veta hur du hjälper dina anhöriga och vänner.
Bjud på glutenfritt
- Undvik att brödsmulor och annat med gluten hamnar i den glutenfria maten. Använd rena skärbrädor och knivar, lägg det glutenfria på separata serveringsfat och ställ fram eget smör och smörkniv.
- Smaka maten, det är meningen att det ska smaka gott.
- Ta inte illa upp av att någon vill läsa innehållsförteckningar och frågar om innehållet i maten.
- Truga inte på “bara lite” gluten.
- Fråga om maträtten du tänkt dig är glutenfri eller hur du kan anpassa den.
- Berätta vad som är glutenfritt utan att hen behöver fråga.
- Ordna glutenfria alternativ som är likvärdiga. "Att visa att man bryr sig genom att ha ordnat glutenfritt alternativ är superviktigt för den som har celiaki. Särskilt roligt är det ju när alla äter samma.”
- Se möjligheter och våga testa.
- Fråga efter favoritmat och- märken istället för att köpa det första du ser.
- Läs innehållsförteckningar noga.
När ni är ute
- Var den som frågar efter glutenfritt på restauranger och caféer.
- Kolla upp caféer och restauranger (lägg inte allt ansvar på den med celiaki).
- Säg till om beställningen blir fel (och stå upp för den med celiaki när det behövs).
Din inställning
- Det viktiga är att du bryr dig, du behöver inte vara en expert.
- Gör det inte till en svår och jobbig grej, men var noggrann. “Det är väldigt sällan jag känner mig annorlunda då ingen gör en stor grej av det!”
- Kommentera inte den glutenfria maten nedlåtande eller ursäktande.
- Maten är medicin, tänk inte att det är oviktigt eller växer bort. “Folk tror att det växer bort och det är som laktos att man bara får magknip.”
- Ställ frågor och visa att du är intresserad. Fråga hellre en extra gång än att chansa. “Var inte rädda för att fråga om ni är osäkra på något. Vi blir inte irriterade, bara glada för att ni anstränger er.”
- Testa gärna att äta glutenfritt under en period och känn hur det är.
Tips till glutenfri bakning och matlagning med förslag på anpassning av recept.